Un eveniment medical major – numarul transplanturilor cu celule stem a ajuns la 1 milion

Berna, Elvetia, 30 ianuarie, 2013 – eforturile comune ale medicilor si cercetatorilor medicali din toata lumea au contribuit la o realizare majora: s-a ajuns la 1 milion de transplanturi cu celule stem, procedura care s-a dovedit a fi o terapie esentiala pentru multi pacienti care lupta cu diverse forme de cancer de sange (cum ar fi leucemia sau limfomul) sau alte afectiuni majore.

Worldwide Network for Blood Marrow (WBMT) a anuntat despre aceasta mare realizare in data de 31 ianuarie 2013. WBMT – organizatie stiintifica non-profit a carei misiune este aceea de a promova excelenta in privinta transplanturilor de celule stem, donarea de celule stem si terapia celulara – mentioneaza ca transplantul cu numarul1 milion a avut loc la sfarsitul lunii decembrie 2012. Acest fapt este bazat pe datele furnizate de catre membrii WBMT, verificate si analizate de catre WBMT.

“1 milion de transplanturi – este o realizare care poate surprinde multe persoane. Aceasta deoarece transplantul cu celule stem din sangele placentar a fost vazut pana acum ca fiind o procedura destul de rar aplicata”, a afirmat Dr. Dietger Niederwieser, presedintele WBMT si profesor de medicina in cadrul diviziei de hematologie si oncologie medicala la Spitalul Universitar din Leipzig, Germania. “Dar descoperirile importante – si, mai mult, colaborarea dintre oamenii de stiinta si medicii din toata lumea – au contribuit in mod esential la imbunatatirea rezultatelor in cazul pacientilor supusi transplantului cu celule stem.

Primul  transplant cu celule stem a fost realizat de catre Dr. E Donnall Thomas in 1957. Acesta a fost distins, in 1990, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina pentru dezvoltarea de noi metode privind transplantul de tesuturi si organe.

Spre sfarsitul anilor ’60, intrucat nivelul de cunostinte cu privire la compatibilitatea dintre donator si receptor a crescut, medicina inregistra numeroase cazuri de transplant alogen efectuat cu succes (primele reusite au fost inregistrate in SUA, Olanda, Franta). In 1973 a avut loc, in New York, primul transplant reusit, cu donator si receptor neinruditi: a fost cazul unui baietel caruia i s-a administrat grefa unui donator identificat ca fiind compatibil. In 1988 a avut loc, la Paris, primul transplant reusit cu celule stem din sangele cordonal.

Din acel moment s-a inregistrat o crestere exponentiala a numarului de transplanturi cu celule stem, in cele mai multe cazuri de la donatori neinruditi. Aceasta a fost posibil si datorita bunavointei  celor peste 20 de milioane de donatori din intreaga lume. Astazi, transplanturile neinrudite au rezultate la fel de bune ca si cele in cazul carora se utilizeaza grefa unor membri al familiei.

Pertenerii internationali vor contribui la aceasta crestere continua. Unul dintre membrii WBMT, World Marrow Donor Association, a prezentat deja date conform carora aproape mai mult de jumatate din numarul de transplanturi alogene au loc intre persoane din tari diferite.

Astazi, peste 70 de boli pot fi tratate prin transplant de celule stem. Astfel sansele de a trata pacienti cu diferite afectiuni cresc cu fiecare zi. Si procedura in sine a cunoscut imbunatatiri considerabile. Aceasta datorita muncii in cadrul centrelor special dedicate tratarii cancerului, dar si datorita colaborarii si cooperarii dintre oamenii de stiinta, medici si asistente precum si cele 19 societati stiintifice internationale care stabilesc standarde, colecteaza date despre procedura si analizeaza rezultatele. In cazul pacientilor cu conditie optima, rata supravietuirii ajunge la peste 90%.

“La nivel mondial, din Asia pana in SUA, peste 50.000 de pacienti beneficiaza anual de transplant de celule stem”, mentioneaza Dr. Dennis Confer, administrator la WBMT si CMO in cadrul National Marrow Donor Program, USA. “Potentialul acestei terapii va creste datorita muncii si colaborarii cercetatorilor si a medicilor din toata lumea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *