Ne găsiți la : Birou Cluj – Str.Eftimie Murgu nr.2A, Cluj-Napoca
  Contact : 0364 710 206

transplant celule stem

Celulele stem recoltate la naștere ar putea trata cancerele de sânge, dar și bolile autoimune, cu mai mult succes

Noi inovații și descoperiri în domeniul medicinei regenerative: transplantul de celule stem recoltate la naștere ar putea trata afecțiuni precum cancerele de sânge (leucemie, limfom), dar și bolile autoimune, cu mai mult succes.

Totul se datorează unei echipe de cercetători de la Universitățile British-Columbia și Toronto, care după doi ani de studii, au descoperit proteina care inhibă capacitatea celulelor stem transplantate de a se dezvolta la potențialul maxim.

Specialiștii au început apoi să testeze dacă medicamentele care blochează acțiunea proteinei menționată mai sus ar putea fi benefice în cazul transplantului cu celule stem.

Mai multe medicamente au fost testate, însă, rezultate promițătoare s-au obținut doar în cazul unuia, vândut în SUA și Canada, indicat pentru tratarea artritei, psoriazisului și spondilozei anchilozante. Folosind șoareci de laborator, cercetătorii au observat rezultate bune după doar două săptămâni de la administrarea celulelor stem împreună cu medicamentul antemenționat.

Vestea îmbucurătoare din acest studiu constă în faptul că medicamentul ar permite chiar și unei grefe cu celularitate relativ mică să furnizeze rezultatul dorit în caz de transplant.

Următorul pas constă în demararea unui trial clinic care va include pacienții afectați de boli autoimune sau cancere de sânge.

Sursa: https://www.dddmag.com/news/2017/12/repurposed-drug-could-open-door-more-stem-cell-transplants

14 Comments
 1. Răspunde
  David

  Este inclusa si sclereza multipla aici?

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua, va multumim pentru intrebare.
   Nu, scleroza multipla nu este inclusa in acest studiu. Totusi, la nivel mondial sunt numeroase studii in derulare privind beneficiile administrarii tratamentului cu celule stem in ceea ce priveste aceasta afectiune.
   Multa sanatate!

 2. Răspunde
  Lazurca Angela

  Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca diabetul zaharat de tip 1 face parte din bolile autoimune care vor putea fi tratate cu celule stem.

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua, va multumim pentru intrebare.
   Da, exista multe studii in curs de desfasurare in ceea ce priveste utilizarea transplantului de celule stem pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1. De asemenea, rezultatele incurajatoare obtinute deschid calea petru continuarea cercetarilor in aceasta directie in vederea obtinerii in viitor a unor tratamente aplicabile in cadrul protocoalelor medicale curente adresate pacientilor cu aceasta afectiune.
   Multa sanatate!

 3. Răspunde
  Andrei oana

  Bună ziua! I am recoltat băiețelului meu la naștere celule stem. La vârsta de 3 ani a fost diagnosticat cu autism infantil și sindrom hiperchinetic.Imi puteți spune, va rog în ce stadiu va aflati cu studiile sau dacă s a intervenit deja care sunt rezultatele, el acum are 7 ani.
  Mulțumesc!

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua, va multumim pentru intrebare.
   In legatura cu intrebarea dumneavoastra, in Romania nu a debutat un studiu adresat copiilor cu aceasta patologie.
   In prezent, dupa cum stiti, utilizarea celulelor stem ca terapie celulara regenerativa pentru copiii cu autism are un caracter experimental. Va putem confirma ca in ultimii ani s-au facut progrese in directia utilizarii celulelor stem ca terapie celulara pentru copiii suferind de aceasta afectiune. Rezultatele publicate pentru studiile finalizate au confirmat siguranta administrarii celulelor stem, cat si rezultate incurajatoare in ceea ce priveste eficacitatea. Un astfel de exemplu de studiu clinic care a raporat siguranta administrarii este cel publicat de colectivul condus de Yongtao Lv, Shandonh Jiaotong Hospital, China, care a inclus in studiul clinic 37 copii. Rezultatele au fost publicate in J Transl Med, Transplantation of human cord blood mononuclear cells and umbilical cord-derived mesenchymal stem cells in autism.
   Conform raportarilor actuale, in prezent, la nivel mondial, nu sunt disponibile studii clinice care se adreseaza copiilor cu autism si care sa utilizeze celule stem recoltate la nastere, insa rezultatele incurajatoare obtinute
   pana in acest moment deschid calea pentru continuarea cercetarilor in aceasta directie, in vederea obtinerii in viitor a unor tratamente aplicabile in cadrul protocoalelor medicale curente adresate pacientilor cu autism.

 4. Răspunde
  Mocanu Carmen Elena

  Buna ziua,
  Intrebarea mea este in legatura cu afecțiunile cerebrale.celulele stem pot fi folosite?Am un băiețel de 7 ani iar cu 3 ani in urma am primit diagnosticul:focus stâng temporal .

 5. Răspunde
  Corina Matei

  Buna ziua ,
  Va rog sa imi spuneti daca celule stem prelevate la nastere pot ajuta cumva la refacerea corneei , pot inlocui un transplant de cornee la un copil ? Multumesc

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua, va multumim pentru intrebare.
   In prezent, afectiunile oculare de orice tip nu se regasesc printre indicatiile standard ale transplantului de celule stem hematopoietice. Insa, va putem confirma ca in ultimii ani s-au facut progrese in directia utilizarii celulelor stem ca terapie celulara pentru diferite boli, in incercarea de a extinde spectrul afectiunilor tratate – incluzandu-le chiar si pe cele oftalmologice.

 6. Răspunde
  Sîrbu Maria Cristina

  Buna ziua, ma numesc Sîrbu Maria Cristina , am 30 de ani si pe 30.05.2017 am nascut un baietel de 4,060kg ,am recoltat celule stem cu dumneavoastra , de la nastere baietelul a fost transferat la terapie intensiva sau sesizat ca are probleme, intre timp a fost diagnosticat cu apnee in somn si megacolon. In somn cand doarme profund face anumite pauze si nu expira tot dioxidul de carbon si la 2 de viata ale bebelusului i s-a facut traheostoma care este ventilat pe ea si in momentul de fata are 8 luni jumatate si inca mai folosim ventilatorul in somn . A fost operat in prima luna de megacolon , are o ileostoma si intestinul gros este suspendat. 8 luni am fost internati la terapie intensiva de noi nascuti la dl. Catalin Cârstoveanu la Maria Curier si dansul a facut tot ce a putut . Acum scuntem acasă cu baiatul cu ventilatorul , pulsometru,aspirator medical, oxigen . Ce vreau sa va intreb la ce imi sunt de folos celulele daca nu le pot folosi? Cand le-am recoltat au spus ca se pot recostrui organe iar acum realizez ca nu imi sunt de folos. Nu stiu unde sa merg cu fiul meu sa il ajut sa fie un copil sănătos. Daca ma puteti indruma, ajuta. Va multumesc!

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua! Ne pare rau ca treceti prin astfel de momente.
   Din pacate, reconstruirea de organe folosind celule stem recoltate la nastere inca nu este destul de avansata din punct de vedere a cercetarii in domeniu. Afectiunile copilului dumneavoastra nu se numara printre afectiunile standard, dar progresul constant al medicinei regenerative ar putea gasi o solutie pe viitor.
   Pentru indrumare si mai multe informatii, ne puteti da detalii pe adresa de email office@cordcenter.ro.

 7. Răspunde
  Balea Mihaela

  Copilul meu ,care are 9 ani a fost diagnostivat cu parapareza spastica de cauza neidentificata , in urma cu 6 luni .Celulele stem il poate ajuta ???

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Buna ziua! Ne pare rau ca treceti prin astfel de momente.
   Din pacate, parapareza spastica nu se regaseste printre indicatiile standard are transplantului cu celule stem hamtoformatoare. Insa, la nivel mondial sunt in rerulare studii clinice menite sa stabileasca siguranta si eficacitatea unui astfel de tratament in cazul acestui tip de afectiuni.
   Pentru mai multe informatii, ne puteti scrie pe office@cordcenter.ro.
   Va multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *